Požega M. Gupca 10
Požega Vukovarska 29
Požega Vukovarska 31
Požega Industrijska 26
Pleternica
Pakrac
Lipik
Poljana
Velika
Kutjevo
Jakšić
Brestovac
Kaptol
Čaglin
Medicina rada

Već se duže vremena pojavljivao problem u obavljanju sanitetskog prijevoza, kako na području Požeštine tako i cijele Požeško-slavonske županije koje je sve više dolazio do izražaja na što se sustavno ukazivalo i tražilo rješenje. Ovih je dana tim mukama došao kraj o čemu smo s ravnateljem požeško-slavonskog Doma zdravlja Marijanom Višatickim razgovarali.

 0001

 

Višaticki je naglasio kako je pozitivnim propisima prema mreži, broju stanovništva, gustoći cesta i sl. propisano da Dom zdravlja Požeško-slavonske županije može imati šest timova sanitetskog prijevoza koji je kao takav broj timova najmanji gledajući na razini RH.

-Jedan tim znači dva sanitetska vozila, dva vozača i medicinski tehničar. Pod sanitetskim prijevozom podrazumijeva se prijevoz osobe u ili iz zdravstvene ustanove odnosno ugovorne ordinacije u svrhu pružanja zdravstvenih usluga koji se prijevoz vrši posebnim vozilom koje mora imati propisanu opremu. Do sada su bila četiri tima za područje Požeštine i dva tima za područje Pakraca i Lipika. Bio je to trajni deficit s vozilima odnosno timovima. S vozilima saniteta se prelazilo mjesečno više od 120 tisuća kilometara iz čega je proizlazilo već duže vremena da je bila potreba za povećanjem broja sanitetskih vozila odnosno timova što u određenom vremenu nije bilo moguće jer za to nije bilo razumijevanja – naglasio je ravnatelj Višaticki.

0002

Uz pomoć osnivača Požeško-slavonske županije Dom zdravlja je, kako ističe Višaticki, izlobirao iz sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje financiranje dva dodatna tima te da su ti timovi priznati da se osnuju po posebnom standardu jer su uvažene molbe u kojima su prikazane stvarne potrebe pružanja sanitetskog prijevoza.

0003

-Nova dva tima su počela s radom sa 1.prosinca tako da će u buduće sanitetski prijevoz biti dostupniji pacijentima i da će se manje vremena čekati na određene prijevoze. Redovito prevozimo pacijente na dijalizu, hemodijalizu, onkološke bolesnike i sve one druge koji ostvaruju pravo na sanitetski prijevoz prema propisanim pravilima.

0004

-Žao mi je što moram reći da je broj sanitetskih prijevoza veći, a to govori da je stanovništvo starije, izloženo većem pobolu i ozbiljnijim bolestima. To je tužna statistika i moramo biti svjesni da je potreba za sanitetskim prijevozom veća i bit će u narednom vremenu još veća – nastavlja Višaticki dodajući kako ga veseli što je Zavod za zdravstveno osiguranje prihvatilo apele kako Doma zdravlja tako i osnivača, Požeško-slavonske županije.

0005

-Dom zdravlja Požeško-slavonske županije raspolaže s određenim vozilima kojima će se moći uz nove timove poboljšati standard u sanitetskom prijevozu. Naloge za sanitetski prijevoz izdaju izabrani liječnici primarne zdravstvene zaštite, liječnici u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi i liječnici na objedinjen hitnom bolničkom prijemu kod kojeg je pacijent u postupku liječenja. Pravo na sanitetski prijevoz imaju nepokretne osobe, teško pokretne i osobe koje zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje – dodaje ravnatelj Višaticki naglašavajući kako je u planu kupovina četiri nova vozila za sanitetski prijevoz kroz decentralizirana sredstva i pomoć Požeško-slavonske županije.

0006

-Dobivanjem nova dva tima podižemo razinu pružanja zdravstvene zaštite u djelatnosti sanitetskog prijevoza za stanovnike Požeško-slavonske županije što nam je velika želja, i to ona da budemo u službi čovjeka, što nam je i u obvezi – zaključio je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

0007

Za nova dva tima sanitetskog prijevoza izdvojit će se više od milijun kuna godišnje koja će se sredstva dobiti izravno od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Slobodno se može reći da ta sredstva nije bilo lako namaći i dobiti za što je u svakom slučaju svojom upornošću i zalaganjem najviše zaslužan samozatajni i radišni ravnatelj Marijan Višaticki. To je izninmo veliki dodatni iznos izvornog prihoda za ustanovu na čemu svakako zaslužnoj osobi za to treba čestitati. 

0008

VAŽNA OBAVIJEST U VEZI COVID-19


ZABRANJEN ULAZAK U PROSTORIJE DOMA ZDRAVLJA BEZ ZAŠTITNE MASKE

 

OSIM STE TIJEKOM ZADNJIH 14 DANA PUTOVALI U ZEMLJE KOJE SU ZAHVAĆENE INFEKCIJOM COVID-19

ILI

AKO STE BILI U BLISKOM KONTAKTU S OSOBOM KOD KOJE JE VJEROJATNA ILI DOKAZANA INFEKCIJA KORONAVIRUSOM

I IMATE NEKE OD SIMPTOMA (TEMPERATURA, KAŠALJ, GRLOBOLJA, KRATAK DAH, OPĆA SLABOST)

MOLIMO DA NE ULAZITE U PROSTORE DOMA ZDRAVLJA

stop clipart hand 8 original2

 OSTANITE PRED VRATIMA I NAZOVITE BROJ (08-20 h):

POŽEGA: 095/340-0019