Dana 05. lipnja 2019. godine na lokaciji Parka prirode Papuk, Park šume Jankovac održana je završna evaluacija i konferencija „Projekta Zdravozupci“ za školsku godinu 2018./2019.Dom zdravlja Požeško slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Požegi, proveli su prvi ovakav projekt zaštite zdravlja usne šupljine.

 „Projekt Zdravozupci“ za cilj je imao podignuti razinu oralnog zdravlja kod učenika prvih i drugih razreda polaznika Katoličke osnovne škole u Požegi. Svi sudionici-učenici u projektu su tijekom mjeseca studenoga 2018. pregledani od strane tima dentalne medicine Doma zdravlja Požeško slavonske županije –Marija Jakobovića, dr. med. dent. i dana im je detaljna uputa da se obrate svom izabranom doktoru dentalne medicine zbog utvrđenih poteškoća u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti. Tijekom mjeseca svibnja 2019. sva su djeca ponovno pregledana i razredi koji su ostvarili najveći pomak u oralnom zdravlju nagrađeni su jednodnevnim izletom u Park prirode Papuk, Park šumu Jankovac.

01

Provedeni „Projekt Zdravozupci“, osim rada s djecom, imao je i zadatak statistički obraditi dentalno stanje u usnoj šupljini i iz toga izvući određene zaključke, ali i pouke. Sama statistika ukazala je na vrlo loše stanje, daleko ispod europskog prosjeka zdravlja zubi djece prvih i drugih razreda osnovne škole. Uočeno je da je postotak karioznih zubi, ukupno gledano po razredima, od 13 pa čak do 22 % ukupnog broja zubi u ustima što ukazuje na kompleksnost problema. Usprkos tome, projekt je pokazao i pozitivni pomak, posebno u 2.a i 2.b razredu, ali i pridonio shvaćanju da se stanje treba rješavati i kontrolirati na čak četiri razine: djece, učitelja, roditelja i doktora dentalne medicine. Ukoliko jedna od ovih razina ne posveti problemu dovoljno pažnje i znanja, na žalost, izostaju i rezultati.

02

Nadalje, projekt Zdravozupci je pokazao da se pravilnim radom s djecom situacija može popraviti, ali i njima trajno usaditi briga o higijeni i zdravlju usne šupljine. Obzirom da su najveći pomak u oralnom zdravlju pokazali drugaši, oni su nagrađeni izletom na Jankovac, u pratnji učiteljica i zubara. Tamo su, uz pratnju rendžera, obišli poučnu stazu i saznali zanimljivosti o flori i fauni na Jankovcu kao i o njegovu nastanku. Nakon šetnje imali su organiziran ručak u planinarskom domu. Na ovaj način su, osim oralnog zdravlja, unaprijedili i svoje opće tjelesno zdravlje igrom i učenjem u prirodi. Ostali razredi koji su sudjelovali u ovom projektu, također su nagrađeni simboličnim poklonima.

03

Zaključno, „Projekt Zdravozupci“ je za ovu godinu završen, no potaknuti lijepim uspjehom ovoga projekta najavljujemo da ćemo ovaj projekt implementirati i u druge osnovne škole u našoj županiji i time pokušati dovesti razinu oralnog zdravlja naše djece na europsku razinu. Svima koji su pomogli u realizaciji ovog pilot-projekta zahvaljujemo u ime naše djece i svakog lijepog osmijeha koji će nam oni darovati.

05