Požega M. Gupca 10
Požega Vukovarska 29
Požega Vukovarska 31
Požega Industrijska 26
Pleternica
Pakrac
Lipik
Poljana
Velika
Kutjevo
Jakšić
Brestovac
Kaptol
Čaglin
Medicina rada

U povodu Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, posjetili smo ambulantu požeškoga Doma zdravlja u Pleternici te ukratko porazgovarali s dvjema patronažnim sestrama – Mirjanom Raguž i Rezom Jozak. Njihov odgovoran i zahtjevan posao obuhvaća skrb za zdravlje i prevenciju bolesti, od pojedinca, obitelji i naposljetku do cijeloga područja njihovoga djelovanja. Brinući se o obitelji, ove medicinske sestre susreću se s trudnicama, novorođenom i predškolskom djecom, kroničnim bolesnicima, invalidima, te osobama starijim od 65 godina. Redovito svojim pacijentima obavljaju mjerenje krvnoga tlaka, šećera u krvi te kontroliraju uzimanje lijekova.

 – Naš posao je uglavnom preventivan i grupni, radimo s grupom kroničnih bolesnika, te s onom za potporu dojenja, koja se odnosi na majke s djecom, a osobito na one koje imaju problema s dojenjem. Procjenjujemo također kojima je pacijentima potrebna njega u kući, a one kojima je propisana posjećujemo-ističu Mirjana i Reza. Napominju da iz bolničkoga rodilišta dobivaju prijave o novorođenoj djeci, a na kronične bolesnike upućuju ih njihovi izabrani liječnici. Također liječnici od patronažnih sestara dobivaju povratne informacije. Ova suradnja, kažu, vrlo dobro funkcionira.

01

Specifičan i nimalo lagan posao

Svaka od ovih patronažnih sestara ima svoje terensko vozilo kojim svakodnevno pokrivaju, osim Grada Pleternice, i tridesetak sela koja pripadaju Gradu. Zanimljivo je da dolaze i u sela koja imaju samo jednoga stanovnika, poput Vrčin Dola, a primjerice selo Brđani ima tek sedam stanovnika. U Tulniku je samo jedna mlada obitelj s dvoje djece predškolske dobi, a ostalo su stariji ljudi.

03

-Naš posao je specifičan jer ulazimo u različite kuće i susrećemo se s različitim ljudima i njihovim karakterima, no najvažnije je da nas ljudi poznaju te u nas imaju potpuno povjerenje. U neke kuće dolazimo i po prvi put-naglašavaju pleterničke patronažne sestre. Reza Jozak živi u Pleternici, ima 39 godina radnoga staža, kraće je vrijeme radila u požeškoj bolnici , a Mirjana Raguž iz Požege u patronaži je na pleterničkom području čak 34 godine. Na naše pitanje susreću li se u svom radu s nekim teškoćama, odgovaraju niječno i sa smješkom, što nas navodi na zaključak da su zadovoljne ovim svojim nimalo lakim poslom. A kako i ne bi, kada ga obavljaju s voljom i ljubavlju. Međunarodni dan sestrinstva obilježit će 18. svibnja s kolegicama požeškoga Doma zdravlja.

Tekst: I. Tomić

Foto: I. Tomić, V. Milković

Preuzeto sa Požeški vodič